Hygienické pokyny - Městská část Brno-sever

Městská část Brno-sever

Hygienické pokyny

Havarijní hygienické pokyny pro obyvatelstvo k likvidaci negativních důsledků záplav

Pravidla základní hygieny po záplavách

MYTÍ RUKOU

Myjte si pečlivě a často ruce!!!

Toto jednoduché a základní hygienické pravidlo je jedním z nejdůležitějších hygienických opatření, které Vám umožní chránit si své zdraví během obnovy Vašich domovů. Myjte si ruce zejména vždy po styku s povrchy, které byly v kontaktu se záplavovou vodou nebo kaly, vždy před jídlem a pitím, vždy než se dotýkáte obličeje, ale i před a samozřejmě po použití WC.

PITNÁ VODA

K pití používejte pouze vodu, jejíž zdravotní nezávadnost je ověřena.

POTRAVINY (pokyny pro domácnosti)

Zaplavené potraviny

Nejezte potraviny, zaplavené povodňovou vodou, kalem a bahnem s výjimkou potravin hermeticky balených ve skle a plechu (konzervy). Tyto konzervy je však nutno před použitím očistit a dezinfikovat (viz dále). Zaplavené potraviny s výjimkou hermeticky balených zlikvidujte (uložte do označených kontejnerů).

Čištění konzerv:

  • odstraňte nálepku,
  • umyjte konzervu v čisté vodě se saponátem,
  • umyjte konzervu v roztoku dezinfekčního prostředku a poté opláchněte pitnou vodou.
  • Zlikvidujte konzervy, jestliže:
  • obal konzervy (plech, sklo, uzávěr) byl narušen,
  • suchý obsah je zvlhlý,
  • obal je silně pomačkán - není jistota, zda je obal opravdu neporušen,
  • znečištění uzávěru nelze odstranit očištěním a dezinfekcí.

Zlikvidujte chlazené nebo mražené potraviny, jestliže:

  • chlazené potraviny byly ponechány nad teplotou 6° C déle než 4 hodiny,
  • mražené potraviny roztály a byly tak ponechány déle než 2 hodiny,
  • jeví jakékoliv odchylky od standardní kvality (např. zapáchají) nebo přišly do styku se záplavovou vodou.

Zlikvidujte všechny následující potraviny vystavené zátopové vodě:

  • otevřená balení, která byla v kontaktu se záplavovou vodou,
  • neotevřená balení potravin v papírovém obalu nebo s víčkem z voskovaného papíru, s netěsnícím plastovým víčkem zejména v případě, že obsahují majonézy a dresinky,
  • sáčková balení koření, bylin, čaje,
  • mouku, obiloviny, cukr, kávu v sáčcích a pytlích,
  • všechny potraviny v papírových, látkových a celofánových obalech, i když vypadají jako suché a neporušené (např. sůl, cereálie, těstoviny, rýže, sušenky, crackery, čokoláda, bonbóny aj.),
  • všechny potraviny neuzavřené hermeticky (např. instantní kakao, směsi na pečení aj.),
  • balené nápoje, které nejsou hermeticky uzavřeny.

Máte-li jakékoliv pochybností o nezávadnosti potraviny, zlikvidujte ji! V případě prvních příznaků onemocnění (bolení břicha, průjem, teploty) raději kontaktujte svého lékaře. Nepodceňujte počáteční lehké příznaky!

ZÁSADY LIKVIDACE NÁSLEDKŮ ZÁPLAV

Zásady vysoušení domu nebo bytu

  • Udělejte v místnostech nebo místnosti průvan otevřením oken a dveří.
  • Je-li to možné, použijte ventilátory nebo teplovzdušné zdroje.
  • Buďte opatrní při používání benzínových agregátů uvnitř domu nebo bytu, můžete se otrávit zplodinami (oxid uhelnatý).

Úklid a dezinfekce domu nebo bytu

  • Odstraňte všechno bahno a nečistoty z povrchu důkladným umytím vodou a mechanickým očištěním.
  • Odstraňte veškerý zvlhlý interiérový materiál - tapety a vše, co samo odpadává (např. omítky).
  • Než začnete s dezinfekcí jakéhokoliv povrchu, seznamte se důkladně se způsobem ředění použitého dezinfekčního prostředku dle návodu na obalu.
  • Nejdříve si nasaďte gumové rukavice.
  • Nábytek, podlahy, zdi, nádobí, dopravní prostředek dezinfikujte za pomoci 2 % roztoku Chloraminu B, který připravíte rozpuštěním 8 vrchovatých polévkových lžic prášku v 10 litrech vody. Dále se může použít SAVO (l litr SAVA nalijeme do 10 litrů vody). Nechejte působit 30 minut nebo zaschnout.
  • Dezinfikované předměty, které přijdou do styku s potravinami, nezapomeňte opláchnout pitnou vodou, stejně tak i hračky.
  • Všechny dutiny ve zdech, podlaze a stropech musí být otevřeny, vyčištěny a pečlivě vysušeny.

Čištění a dezinfekce oděvů a prádla

  • Nejdříve si nasaďte gumové rukavice.
  • Silně znečištěné prádlo namočte na 4 hodiny do 3 % roztoku Chloraminu B (připravíte rozpuštěním 12 vrchovatých polévkových lžic prášku v 10 litrech studené vody) nebo na 8 hodin do roztoku SAVA (připravíte nalitím l litru SAVA do 10 litrů vody).
  • Méně znečištěné prádlo namočte po dobu l hodiny do l % roztoku Chloraminu B (připravíte rozpuštěním 4 vrchovatých polévkových lžic v 10 litrech vody) nebo do SAVA (l litr SAVA nalijte do 10 litrů vody)
  • Prádlo po dezinfekci vyperte obvyklým způsobem za použití pracího prášku.
  • Pozor! Chloramin B a SAVO mají bělící účinky!
  • Cennější šatstvo, které nelze dezinfikovat v Chloraminu B a SAVU, vysušte, vykartáčujte a nechejte vyčistit v profesionální čistírně.
  • Dezinfekce odpadních sifonů a žump
  • Použijte 5 % roztok Chloraminu B (20 vrchovatých polévkových lžic na 10 litrů vody) nebo zalijte odpad neředěným přípravkem SAVO.
  • K dezinfekci obsahu žump použijte l kg chlorového vápna na l m3 obsahu žumpy.

Po skončení úklidových prací doporučujeme dezinfikovat ruce v 0,5 % roztoku Chloraminu B, po dobu 1 minuty. Roztok připravíte rozmícháním 2 vrchovatých polévkových lžic prášku v 10 litrech vody).

č.3 : Karta první pomoci