Havarijní hygienické pokyny pro obyvatelstvo k likvidaci negativních důsledků záplav
Pravidla základní hygieny po záplavách
MYTÍ RUKOU
Myjte si pečlivě a často ruce!!!
Toto jednoduché a základní hygienické pravidlo je jedním z nejdůležitějších hygienických opatření, které Vám umožní chránit si své zdraví během obnovy Vašich domovů. Myjte si ruce zejména vždy po styku s povrchy, které byly v kontaktu se záplavovou vodou nebo kaly, vždy před jídlem a pitím, vždy než se dotýkáte obličeje, ale i před a samozřejmě po použití WC.
PITNÁ VODA
K pití používejte pouze vodu, jejíž zdravotní nezávadnost je ověřena.
POTRAVINY (pokyny pro domácnosti)
Zaplavené potraviny
Nejezte potraviny, zaplavené povodňovou vodou, kalem a bahnem s výjimkou potravin hermeticky balených ve skle a plechu (konzervy). Tyto konzervy je však nutno před použitím očistit a dezinfikovat (viz dále). Zaplavené potraviny s výjimkou hermeticky balených zlikvidujte (uložte do označených kontejnerů).
Čištění konzerv:
- odstraňte nálepku,
- umyjte konzervu v čisté vodě se saponátem,
- umyjte konzervu v roztoku dezinfekčního prostředku a poté opláchněte pitnou vodou.
- Zlikvidujte konzervy, jestliže:
- obal konzervy (plech, sklo, uzávěr) byl narušen,
- suchý obsah je zvlhlý,
- obal je silně pomačkán - není jistota, zda je obal opravdu neporušen,
- znečištění uzávěru nelze odstranit očištěním a dezinfekcí.
Zlikvidujte chlazené nebo mražené potraviny, jestliže:
- chlazené potraviny byly ponechány nad teplotou 6° C déle než 4 hodiny,
- mražené potraviny roztály a byly tak ponechány déle než 2 hodiny,
- jeví jakékoliv odchylky od standardní kvality (např. zapáchají) nebo přišly do styku se záplavovou vodou.
Zlikvidujte všechny následující potraviny vystavené zátopové vodě:
- otevřená balení, která byla v kontaktu se záplavovou vodou,
- neotevřená balení potravin v papírovém obalu nebo s víčkem z voskovaného papíru, s netěsnícím plastovým víčkem zejména v případě, že obsahují majonézy a dresinky,
- sáčková balení koření, bylin, čaje,
- mouku, obiloviny, cukr, kávu v sáčcích a pytlích,
- všechny potraviny v papírových, látkových a celofánových obalech, i když vypadají jako suché a neporušené (např. sůl, cereálie, těstoviny, rýže, sušenky, crackery, čokoláda, bonbóny aj.),
- všechny potraviny neuzavřené hermeticky (např. instantní kakao, směsi na pečení aj.),
- balené nápoje, které nejsou hermeticky uzavřeny.
Máte-li jakékoliv pochybností o nezávadnosti potraviny, zlikvidujte ji! V případě prvních příznaků onemocnění (bolení břicha, průjem, teploty) raději kontaktujte svého lékaře. Nepodceňujte počáteční lehké příznaky!
ZÁSADY LIKVIDACE NÁSLEDKŮ ZÁPLAV
Zásady vysoušení domu nebo bytu
- Udělejte v místnostech nebo místnosti průvan otevřením oken a dveří.
- Je-li to možné, použijte ventilátory nebo teplovzdušné zdroje.
- Buďte opatrní při používání benzínových agregátů uvnitř domu nebo bytu, můžete se otrávit zplodinami (oxid uhelnatý).
Úklid a dezinfekce domu nebo bytu
- Odstraňte všechno bahno a nečistoty z povrchu důkladným umytím vodou a mechanickým očištěním.
- Odstraňte veškerý zvlhlý interiérový materiál - tapety a vše, co samo odpadává (např. omítky).
- Než začnete s dezinfekcí jakéhokoliv povrchu, seznamte se důkladně se způsobem ředění použitého dezinfekčního prostředku dle návodu na obalu.
- Nejdříve si nasaďte gumové rukavice.
- Nábytek, podlahy, zdi, nádobí, dopravní prostředek dezinfikujte za pomoci 2 % roztoku Chloraminu B, který připravíte rozpuštěním 8 vrchovatých polévkových lžic prášku v 10 litrech vody. Dále se může použít SAVO (l litr SAVA nalijeme do 10 litrů vody). Nechejte působit 30 minut nebo zaschnout.
- Dezinfikované předměty, které přijdou do styku s potravinami, nezapomeňte opláchnout pitnou vodou, stejně tak i hračky.
- Všechny dutiny ve zdech, podlaze a stropech musí být otevřeny, vyčištěny a pečlivě vysušeny.
Čištění a dezinfekce oděvů a prádla
- Nejdříve si nasaďte gumové rukavice.
- Silně znečištěné prádlo namočte na 4 hodiny do 3 % roztoku Chloraminu B (připravíte rozpuštěním 12 vrchovatých polévkových lžic prášku v 10 litrech studené vody) nebo na 8 hodin do roztoku SAVA (připravíte nalitím l litru SAVA do 10 litrů vody).
- Méně znečištěné prádlo namočte po dobu l hodiny do l % roztoku Chloraminu B (připravíte rozpuštěním 4 vrchovatých polévkových lžic v 10 litrech vody) nebo do SAVA (l litr SAVA nalijte do 10 litrů vody)
- Prádlo po dezinfekci vyperte obvyklým způsobem za použití pracího prášku.
- Pozor! Chloramin B a SAVO mají bělící účinky!
- Cennější šatstvo, které nelze dezinfikovat v Chloraminu B a SAVU, vysušte, vykartáčujte a nechejte vyčistit v profesionální čistírně.
- Dezinfekce odpadních sifonů a žump
- Použijte 5 % roztok Chloraminu B (20 vrchovatých polévkových lžic na 10 litrů vody) nebo zalijte odpad neředěným přípravkem SAVO.
- K dezinfekci obsahu žump použijte l kg chlorového vápna na l m3 obsahu žumpy.
Po skončení úklidových prací doporučujeme dezinfikovat ruce v 0,5 % roztoku Chloraminu B, po dobu 1 minuty. Roztok připravíte rozmícháním 2 vrchovatých polévkových lžic prášku v 10 litrech vody).
č.3 : Karta první pomoci